25:e inringningen för Susanne

Skolstart är förväntanstider, för både elever och lärare. För förskolläraren Susanne Persson är varje terminsstart lika spännande.

Det är lika roligt varje gång att träffa sin nya klass! Det är spännande att möta alla olika individer och se vilken sammansättning gruppen får. Varje grupp har sina förutsättning och jag får jobba med barnen utefter det. Det är både utmanande och utvecklande och det tycker jag om, säger Susanne Persson förskollärare på Lillsjöskolan i Östersund. 

Susanne Persson har jobbat inom skola och förskola i 25 år. Hon är förskollärare i en klass med 23 elever på Lillsjöskolan som har omkring 270 elever. Susanne träffade sin blivande klass redan i våras men sedan dess har mycket hänt. 

– I en sexårings liv hinner det hända mycket under en sommar och det är inte samma individer jag träffade då som sätter sig i skolbänken idag och de kommer att vara ytterligare andra individer när jag lämnar dem om ett år, säger Susanne.  

Klockan ringer åtta

Klockan ringer in och eleverna sätter sig vid sina platser. Vid varje plats står en namnskylt, skriven med tydliga färgglada bokstäver. Några föräldrar stannar men de flesta har redan lämnat över barnen till Susanne. Det är tyst och förväntansfull stämning när Susanne ropar upp allas namn och går igenom barnens skoldag. Flera av barnen berättar vad de ser fram emot att lära sig i skolan, alltifrån engelska till att lära sig bygga saker. Även om förväntan ligger i luften är det inte riktigt lika stort med första skoldagen som det var förr i tiden, berättar Susanne.  

– Vi har hunnit lära känna varandra under inskolningen som vi haft ett par veckor före terminsstart. Syftet är att vi alla, barn, föräldrar och personal ska känna oss trygga med varandra. När jag var liten fanns inget sådant. Då var skolstarten verkligen dag 1 i skolan. Min inskolning kan man säga bestod i att mamma skjutsade mig förbi skolan och pekade ut vilken byggnad jag skulle gå i. Det var kanske inte optimalt för att känna sig trygg.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Att jag jobbar med barn och att ingen dag är den andra lik. Jag gillar speciellt att jobba med sexåringar, de är vetgiriga och positiva med stora förväntningar på att lära sig. Jag får jobba med alla mina olika kompetenser för att fortsätta hålla deras låga brinnande, säger Susanne. 

Vad är mest utmanande i jobbet?

– Det är att möta alla barn på deras nivå, det kan vara stora skillnader i mognads- och kunskapsnivå. Barnen kommer också från olika förskolor och har därmed med sig olika erfarenheter därifrån som jag ska länka samman. Att få ihop gruppen är en utmaning men det är också en del av tjusningen. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat jobb. Efter 25 år i yrket tycker jag fortfarande att jag har ett fantastiskt roligt jobb och en bra arbetsplats med goda kollegor! Jag går till jobbet med glädje, säger Susanne Persson. 

2017-10-13T08:17:35+00:00

Vi använder cookies för att kunna mäta och analysera trafiken på vår webbplats. Detta för att kunna förbättra och ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng