Camilla Göransson

Lärare på idrottsprogrammet på Jämtlands Gymnasium/Wargentin

”Det blir aldrig slentrian, man måste hela tiden tänka nytt”

Camilla Göransson bor på Frösön och jobbar på idrottsprogrammet på Jämtlands Gymnasium/Wargentin i Östersund. Hon insåg att steget från musikscenen in i klassrummet inte var så långt. Varje ny “publik” är en ny utmaning och varje elev har en kod som ska knäckas. Camilla är en kodknäckare och tycker att det är roligt att leta och hitta rätt nyckel till varje elevs kunskapsdörr.

Varför valde du att bli lärare?

Jag valde inte medvetet från början att bli lärare, studerade inte på ”lärarprogrammet”. Jag hade tidigare studerat och  jobbat med musik och bestämde mig för att göra något annat. Då började jag studerade fristående kurser på universitetet såsom nordiska språk, statsvetenskap och så vidare. Att stå på scenen och att stå framför en grupp elever har stora likheter, man måste leverera, man har en ny ”publik” i varje klassrum och efter hand föll det på plats, att det var lärare jag skulle bli. Jag läste till lärarpedagogik och blev lärare och det har jag aldrig ångrat.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att det aldrig blir slentrian, att man hela tiden måste ”tänka nytt”. Mötet med eleverna är fantastiskt och att få följa deras utveckling. Sen är det utmanande, jag brukar säga att det är lite som att jobba som en ”kodknäckare” eller detektiv, man måste hitta rätt nyckel till varje elevs kunskapsdörr.

Vilken är den största utmaningen?

Det är nog att hitta den där ”nyckel” till varje elev som jag beskrev …

Berätta om din skola? Hur är det att jobba där?

Jag jobbar på Wargentin och den skolan är helt nyrenoverad, ljus och fräsch. Skolan är stor med många elever, men vi jobbar tight inom våra arbetslag och med våra elever. Jag är lärare på idrottsprogrammet, vilket är lite speciellt och kräver att man är rätt flexibel, vilket är kul.

Hur är det att bo där du bor?

Jag bor ju i Jämtland och i Östersund/Frösön, behöver jag säga mer?! Jag bor i en liten stad som har allt och har bra kommunikationer till storstäder. Jag älskar att åka skidor, vara ute och springa i skog och fjäll och har precis börjat segla. Allt det finns också precis utanför min dörr.

Vad gör du när du är ledig?  

Jag ägnar mig åt min familj och att vara idrottsledare, sjunga i band och övrig tid ägnar jag mig åt att vara ute och röra mig. Toppturer på våren, löpning och numera även segling på sommaren, slipa på min skate-teknik och så vidare. Det finns 24 timmar på ett dygn, det gäller att nyttja den tiden.

Vad skulle du ge för tips/råd till personer som funderar på att bli lärare?

Bara gör’t! Att vara lärare är världens bästa jobb. Om man är tveksam kan man testa att vara ”Lärare för en dag”. Kom och gå med en lärare och få lite insikt i jobbet. Jag tror att det gör att man får en helt annan syn på yrket än den bild som media brukar visa.

2018-08-16T11:29:06+00:00

Vi använder cookies för att kunna mäta och analysera trafiken på vår webbplats. Detta för att kunna förbättra och ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng