Joakim Andersson

Förskollärare på Funäsdalens skola

“Vi har FunäsGondolens början på vår skolgård, vi är troligen ensamma om att ha ski in/ski out från klassrummet.”

Joakim Andersson kommer från Laholm men flyttade till Funäsdalen 1997. Där jobbar han som förskollärare på Funäsdalens skola. I Funäsdalen föll Joakim för närheten i det lilla och fick Funäsdalsbergets topp som en del av sitt klassrum.

Varför valde du att bli lärare?

Exakt varför minns jag inte, mer intressant är varför jag väljer att vara kvar som förskollärare, ett yrke jag haft sedan 1993. Förskolläraryrket är ett fritt jobb där jag kan styra en stor del av verksamheten själv. Jag trivs bra med miljön, uppdraget och möjligheterna. Jag gillar även kontakten jag får med stora och små, både barnen, familjerna och de äldre eleverna på skolan.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att få vara med barnen och upptäcka omvärlden och naturen tillsammans med dem. Sen tycker jag det bästa med att jobba i just förskoleklass är att vi inte har någon tidsplan, det behöver inte vara ett visst antal timmar i ett visst ämne. Vi har en läroplan att förhålla oss till men det är inte uttalat exakt hur vi ska fördela timmarna, det tycker jag är en frihet om än med ansvar.

Vilken är den största utmaningen?

Att räcka till för alla. Både för de som har det jobbigt och de som har lätt för sig och behöver utmanas mer. Att räcka till i tid och att hitta kloka samarbetsvägar inom skolan.

Berätta om din skola? Hur är det att jobba där?

Vi har FunäsGondolens början på vår skolgård, det gör det möjligt att ha Funäsdalsbergets topp som en del av vårt klassrum. Vi är troligen ensamma om att ha ski-in/ski-out från klassrummet och under stora delar av året är vi ofta på berget och har pedagogisk verksamhet, det tycker jag är optimalt. Det är viktigt att barnen som bor här lär sig utnyttja miljön som finns här och får möjligheterna platsen erbjuder presenterade för sig. Det är vår chans att så ett frö av vilja att komma tillbaka hit senare i livet och utveckla hemorten.

Hur är det att bo där du bor?

Då jag har ett frilufts- och skidintresse så finns allt jag vill få ut av min fritid väldigt nära här. För även om det känns som att Funäsdalen ligger längst bort i hela världen när jag ska någonstans så finns det viktigaste alltid nära. Det är lika nära och enkelt att ta en löptur på fjället efter jobbet som att åka till hälsocentralen eller veckohandla.

Vad gör du när du är ledig?

Jag njuter av att vara i Funäsdalen. Fixar i trädgården, tränar, åker skidor och umgås med familjen.

Jag kommer ofta på mig själv med att säga ”Det här är den bästa tiden att bo här” flera gånger om året. När det ligger jättemycket snö och skidåkningen är fantastisk i januari så är just det bäst, men det är minst lika bra i mars-april när jag kan åka mil efter mil på skare eller när de långa ljusa sommarnätterna kommer och jag aldrig vill gå in. Sen kommer september med hjortron, kantareller och perfekt mysväder för middag över öppen eld och då tänker jag igen att ”Det här är den bästa tiden”. Vi har råd att bli bekväma när vi bor här. Vill barnen inte åka skidor just den dagen kan vi leka i snön och åka skidor dagen efter istället.

Vad skulle du ge för tips/råd till personer som funderar på att bli lärare?

Anmäl er till projektet ”Lärare för en dag” eller hoppa in som vikarie. Testa på! Då tror jag man får känna på hur roligt det är.

2019-09-18T09:04:05+00:00

Vi använder cookies för att kunna mäta och analysera trafiken på vår webbplats. Detta för att kunna förbättra och ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng